Până la Crăciun mai sunt

Zile
Ore
Minute
Secunde

Colecția capsulă CUCUTENI by Maria’s Ladybugs

Brățară piele Vasul cu Suport și Colonete Colecția Cucuteni by Bijuterii Maria's Ladybugs

Când vii la Piatra-Neamț, cel mai important și interesant loc de vizitat este Curtea Domnească. Locul în care cândva domnitorii Moldovei își petreceau timpul. Platoul curții domnești, cu o biserică frumoasă și impunătoare, cu turnul din care se băteau clopotele, pivnițele în care erau păstrate vinurile alese, este plin de istorie.

Ruinele zidurilor domnești

De cum urci scările și treci de ruinele zidurilor vechi, așază-te pe o băncuță de lângă Sfânta biserică, închide ochii și imaginează-ți că-l vezi pe Ștefan cel Mare venind să se închine și să mulțumească lui Dumnezeu pentru o nouă victorie…

Acum, ia la rând clădirile ce țin ascunse în ele bucăți din istoria neamului nostru din care vei afla povestea țării tale.

Povestea unei civilizații

O clădire impunătoare este cea a Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni, construită la începutul secolului XX în care se ascund operele de artă ale unei vechi civilizații de pe meleagurile noastre. Muzeul Cucuteni este locul în care (pre)istoria României este păstrată cu sfințenie pentru a fi dusă mai departe prin oamenii care-l vizitează zi de zi.

Muzeul Cucuteni

De îndată ce pășești pragul și se deschid ușile mari și grele trecutul te învăluie precum un nor de ceață. Te uiți uimit la tot ce te înconjoară și nu știi asupra cărui exponat să-ți oprești privirea. Semiîntunericul din sală te cufundă în istorie și setea de cunoaștere e din ce în ce mai mare. Cu fiecare pas făcut ușor de teamă ca nu cumva să dărâmi totul, pășești în lumea unei civilizații care a știut să frământe lutul și să-l modeleze într-un mod deosebit, ce te face să-ți dorești să fi trăit atunci.

Cucutenienii – meșteșugari iscusiți

Cucutenienii, nume dat acestor strămoși după localitatea Cucuteni din județul Iași în care au fost găsite primele capodopere, erau meșteșugari iscusiți, cu gusturi rafinate, cărora le plăcea să-și decoreze casele cu obiectele de podoabă și cult pe care și le făceau singuri.

Le păstrau cu sfințenie, la fel cum o face și Complexul Muzeal Național Neamț.

Cucutenienii iubeau arta, îndeosebi ceramica. Vasele de prestigiu aveau importanță artistică și cultică, nu erau nicidecum vase de uz casnic.

Zeița Mamă

Femeia, Mama, era considerată o zeiță și i se închinau cu sfințenie. Formele voluptuoase ale statuetelor feminine indică faptul că femeile cucuteniene dădeau naștere multor prunci, pe care i-au învățat să frământe lutul și să-l picteze în cele trei culori specifice acestei civilizații. Diferitele nuanțe de roșu, negru și alb sunt întâlnite pe toate vasele cucuteniene.

Colecția capsulă CUCUTENI by Maria’s Ladybugs

Maria’s Ladybugs a lansat colecția capsulă CUCUTENI cu speranța că lumea își va dori să descopere și să cunoască dibăcia și măiestria acestei mari civilizații. Fragmente din decorurile vaselor le poți găsi pe brățările, colierele sau inelele noastre. Fiecare decor de pe bijuterii are o semnificație și o istorie aparte.

Te invităm să descoperi creațiile noastre, unice în România și în lume, la fel cum sunt și obiectele de artă ale cucutenienilor.

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul gărgărițelor pentru acces exclusiv la noi reduceri și promoții.